طراحی شاسی خودرو و مدیریت کیفیت آن
اصول طراحی شاسی و بدنه خودرو
تمامی خودروها از سه قسمت مهم تشکیل شده اند که شامل 1) بدنه 2) موتور3) شاسی می باشد.
تعریف شاسی خودرو
ساختمان شاسی در واقع یک چهار ضلعی می باشد که از فولاد و به شکل ناودانی طراحی می شود که قسمت های مهمی مانند موتور ، سیستم انتقال نیرو ، سیستم فنربندی ، ترمزو فرمان روی آن نصب می شود .
خصوصیات یک شاسی خوب
شاسی های مناسب معمولا دارای خصوصیات زیر می باشند :
بیش...
تمامی خودروها از سه قسمت مهم تشکیل شده اند که شامل 1) بدنه 2) موتور3) شاسی می باشد.
تعریف شاسی خودرو
ساختمان شاسی در واقع یک چهار ضلعی می باشد که از فولاد و به شکل ناودانی طراحی می شود که قسمت های مهمی مانند موتور ، سیستم انتقال نیرو ، سیستم فنربندی ، ترمزو فرمان روی آن نصب می شود .
خصوصیات یک شاسی خوب
شاسی های مناسب معمولا دارای خصوصیات زیر می باشند :
بیشترین میزان وزن و تنش را تحمل می کند
از لحاظ وزنی سبک می باشند
حجم کمی دارند
براحتی قابل پیاده سازی هستند
داشتن قابلیت و انعطاف کافی جهت تغییر فرم به منظور افزایش میزان جذب ضربه
استحکام و تغییر ناپذیری در قسمت های مهم سیستم جهت افزایش ایمنی
داشتن مقاومت و استحکام کافی در برابر خوردگی و مواد شیمیایی
داشتن قدرت و توانایی کارکرد در دمای بالا
قابلیت تعمیرات ساده و بازیابی ویژگی های اولیه
جلوگیری از انتقال میزان لرزش و صدا به قسمت های داخلی اتاق خودرو
انواع شاسی خودرو
کلا شاسیها به دو نوع مستقل و سرخود (متصل با اتاق ) طبقه یندی می شوند .
شاسی های مستقل
این نمونه شاسی از دو قسمت فولادی سخت بلند، سبک ، به شکل ناودانی ساخته شده که به وسیله ی دو قطعه رام به یکدیگر وصل شده است. عقب شاسی به منظور ایجاد فضای بیشتر برای تحرک فنرها و دیفرانسیل معمولا کمی بالاتر آمده و قسمت جلویی ان کمی باریکتر ساخته می شود تا امکان چرخش فرمان راحت تر باشد . شاسی مستقل معمولا به صورت قطعه ی مجزا طراحی و اجرا می شوند، که موتور ، گیربکس ، اتاق در کنار دیگر سیستم ها به صورت جداگانه به هم وصل می شوند.
شاسی های مستقل جز انواع قدیمی شاسیها محسوب شده و خیلی کاربردی نیست . امروزه تقریبا 98% خودروها با شاسی های غیر مستقل طراحی شده اند و استفاده از شاسی های مستقل بسیار محدود می باشد . اینگونه شاسی ها ابتدا معمولا چوبی بود و در گاریها و تعدادی خودروهای ابتدایی استفاده می شد.اما امروزه برخی از خودروهای دست ساز کلکسیونی انگلیسی از این نوع شاسیها به منظور نمادی از اصالت از چوب استفاده می کنند. بعد از آن استفاده از شاسیهای آهنی و فولادی مستقل رایج شد و تا کنون هم شاسی های مستقل از فولاد ساخته میشوند.استفاده از شاسی های مستقل مزایای ویزه ای دارد که عبارتند از :
تحمل پذیری وزن بالا
ساخت اینگونه شاسی ها با هزینه ی اندکی انجام می گیرد
سادگی و عدم پیچیدگی یکی دیگر از ویژگیهایی اینگونه شاسیها محسوب می شود
قابلیت جذب و تحمل پذیری در مقابل ضربه
هنگام خراب شدن قطعات ، در اینگونه شاسی ها نسبت به انوع دیگر شاسیها ، تعویض قطعات زمان و مخارج کمتری دارد
معایب شاسی مستقل
به علت سنگین بودن خودرو، نیرو های محرکه جهت شتاب گرفتن اتومبیل کم است
به علت سنگین وزنی قطعات ، طراحی ایمنی خودرو مشکل است و احتمال آسیب سرنشینان در تصادفات بیشتر است
طراحی و ساخت قطعات مورد لزوم نیاز به دستگاههای گرانتری دارد
به علت اتصالات قطعات بوسیله ی پیچ و مهره استهلاک و همچنین سرو صدای بیشتری دارد .
شاسی نیمه جداشدنی
این نوع شاسیها برای اولین بار در خودرو سازی rover مورد استفاده قرار گرفت . این شاسیها از دو قسمت تشکیل شده ، قسمت ثابت ، قسمت های جداشدنی از شاسی . قسمتهای ثابت که شامل ، ستونها ، کف ، دیوارهای صندوق عقب ، دیواره ی جلویی موتور می باشد. قسمتهای جداشدنی که شامل ، گلگیرها ، سقف خودرو گلگیرها ، پنجره ی جلویی که کلیه این اجزا با پیچ و مهره به قسمت ثابت شاسی متصل می شوند .
شاسی نردبانی، شاسی جناقی ،شاسی لوله ای، شاسی صفحه ای ، شاسی فرم 7و 8 خودروهای مسابقه ای
خودرو های سواری در مقایسه با وسایل نقلیه ی سنگین نیروی کمتری را تحمل می کنند . به این دلیل در خودروهای سواری شاسی های سرخود طراحی میشده تا اتومبیل ها با سرعت زیادتری حرکت کنند . امروزه حدود 99% شاسیهای خودروها از شاسی های یکپارچه استفاده می شود.
مزایای استفاده از شاسی های یکپارچه عبارتند از :
تحمل پذیری نیروها مخصوصا نیروهای پیچشی
وجود فضای باز و وسیع در شاسی
تعمیر اینگونه شاسیها با هزینه ی اندکی انجام میگیرد
فرم اتاق منعطف و شکل پذیر است
وزن کم شاسی
نسبت به انواع دیگر شاسیها محکم تر است
آموزش طراحی شاسی خودرو
طراحی شاسی خودرو یکی از مهم ترین و کاربردی ترین بخش های ارایه و تولید خودرو محسوب می شود که دوره های آموزشی بسیاری در مراکز مختلف برای آن پیش بینی شده است . مرکزآموزش مجازی پارس ، ارایه دهنده ی کاملترین و به روزترین دوره ی آموزشی طراحی شاسی خودرو می باشد. تمامی افراد خلاق ممکن است ارایه دهنده ی یک ایده ی جالب باشند اما به دلیل عدم آگاهی در مورد نحوه ی طراحی و اصول بدنه و شاسی خودرو نتوانند آن را اجرایی کنند . مرکز آموزش مجازی پارس با برگزاری دوره ی آموزش طراحی شاسی خودرو ، تمامی اطلاعات و دانش کافی در این زمینه را در اختیار دانشپذیران قرار می دهد .
کلیه ی دوره های آموزشی این مرکز ضمن اعطای مدرک معتبر در پایان دوره ، اطلاعات به روز و جامعی را جهت ارتقا سطح دانش علاقمندان و دانشپذیران ارایه داده و از این جهت شانس ورود فراگیران به بازار کار را افزایش می دهد .
دوره ی طراحی شاسی خودرو
دوره ی طراحی شاسی خودرو، دوره ای بسیار کاربردی و علمی در زمینه ی مکانیک و صنایع می باشد ، علاقمندان به دوره ی مذکور ، بعد از ثبت نام در دوره ، بسته های آموزشی مربوطه را دریافت کرده و بعد ازیادگیری مطالب به صورت نوشتاری و آنلاین آزمون ویژه ی دوره را گذرانده و صاحب مدرک معتبر دوره می شوند .