.
اصول و مبانی شبکه

آموزش مبانی شبکه


دوره اصول و مبانی شبکه چه دوره ای است؟ دوره اصول و مبانی شبکه چه دوره ای است؟ | برای آشنایی بیشتر با این دوره قبل از هر چیز بهتر است که توضیح کلی در مورد تمامی واژه ها و اصطلاحات موجود دراین زمینه ارائه دهیم تا بهتر بتوانید مطالب و اصطلاحات موجود در این مبحث را درک کنید.  شبکه (Network) چیست ؟  معمولاً در زمینه کامپیوتر  و شبکه های کامپیوتری و  همچنین فناوری اطلاعات عبارات و کلمات تخصصی وجود دارد که گاها برای بعضی از مبتدیان و یا افراد ناوارد به مباحث فناوری اطلاعات...

توضیحات بیشتر...

توضیحات

دوره اصول و مبانی شبکه چه دوره ای است؟

دوره اصول و مبانی شبکه چه دوره ای است؟ | برای آشنایی بیشتر با این دوره قبل از هر چیز بهتر است که توضیح کلی در مورد تمامی واژه ها و اصطلاحات موجود دراین زمینه ارائه دهیم تا بهتر بتوانید مطالب و اصطلاحات موجود در این مبحث را درک کنید. 

شبکه (Network) چیست ؟ 

معمولاً در زمینه کامپیوتر  و شبکه های کامپیوتری و  همچنین فناوری اطلاعات عبارات و کلمات تخصصی وجود دارد که گاها برای بعضی از مبتدیان و یا افراد ناوارد به مباحث فناوری اطلاعات کمی سنگین و غیر قابل فهم است.  شبکه یا network یکی از این اصطلاحات است که اگر اطلاعات قبلی در این زمینه نداشته باشید برای درک آن به مشکل برخورد خواهید کرد. در واقع شبکه به مجموعه ای از ارتباطات و اتصالات بین دو یا چند کامپیوتر گفته می‌شود که از طریق نرم افزارها و یا اتصالاتی خاص این چند کامپیوتر با هم مرتبط می شوند.

در واقع به ارتباط بین دو یا چند کامپیوتر شبکه گفته می شود. هنگامی که دو یا چند سیستم را به وسیله سرور Hp، روتر یا سوئیچ و کابل ها به هم متصل می کنیم به گونه ای که بتوانیم بین چند کامپیوتر تبادل اطلاعات کنیم، در واقع یک شبکه یا network  ایجاد کرده‌ایم. این شبکه ها می توانند خیلی گسترده بوده و مابین چندین کامپیوتر برقرار شوند و یا اینکه  بین دو کامپیوتر و به صورت خیلی جزئی و ساده باشند. مسلماً با توجه به تعداد کامپیوترها شبکه کامپیوتری گسترده‌تر و یا ساده تر می شود. البته برای اتصال چندین کامپیوتر با هم و تشکیل شبکه، نرم‌افزارها و اتصالات بیشتری لازم است.

هدف از ایجاد شبکه چیست؟

از آنجایی که شبکه ها در تمامی شرکت ها و ادارات و سیستم های عامل به منظور مشخصی راه اندازی می شود، لذا کلیه ی سازمان ها با اهداف خاصی سیستم های کامپیوتری شان را به صورت شبکه ای تنظیم می کنند. در بسیاری از شرکت ها به دلیل ادامه دار بودن کلیه ی وظایف و یا مرتبط بودن کلیه کارها، شبکه های کامپیوتری ایجاد می شود. به شکلی که دسترسی آسان به کلیه ی اطلاعات وجود داشته باشد و همچنین کنترل وظایف و سیستم نظارتی آسان تر شود.

 در پی شبکه ای نمودن سیستم های کامپیوتری در مراکز و سازمانها اهداف مشخصی وجود دارد که عبارتند از :

  • استفاده کردن از اطلاعات  و منابع مشترک موجود در سخت افزارها و نرم افزار 
  • به روز بودن کلیه اطلاعات و برنامه های در دسترس
  • جلوگیری کردن از انباشتگی و اطلاعات غیرضروری 
  • تبادل دقیق تر و سریعتر کلیه اطلاعات مشترک 
  • ارتباط راحت و سریع
  • امکان نظارت و ارزیابی کلیه  اطلاعات و امورات انجام شده 
  • امکان کنترل و دسترسی آسان به تمام وظایف روزانه کارمندان

و ...
که البته در هر شرکتی مطابق با نوع خدمات آن به منظور خاصی شبکه های کامپیوتری ایجاد و نصب می شوند. ایجاد شبکه  در سازمان ها و ادارات مختلف انواع خاصی دارد که سعی می‌کنیم در ادامه این مطالب انواع شبکه ها را به شما معرفی کنیم.

انواع شبکه کدامند؟

به طور کلی شبکه ها از لحاظ مقیاس جغرافیایی و همچنین گستردگی آن به سه نوع مختلف  Lan ،Wan و man تقسیم بندی می شوند.

شبکه محلی Lan  یا همانLocal Area Network  شبکه ای با سرعت بسیار بالا است که به منظور برقراری و ایجاد ارتباط و همچنین  مبادله داده ها بین کامپیوترهای یک سازمان در یک مکان مشخص مثل ساختمان، اداره و یا یک طبقه از ادارات بزرگ طراحی شده است.

شبکه Wan یا شبکه گسترده که همان Wide Area Network می باشد، جهت مبادله و برقراری ارتباط بین مسیر های دور استفاده می شود. مثلاً این شبکه گسترده بین مناطق جغرافیای وسیع مانند کل یک کشور برقرار می شود و یا گاها یک قاره را در بر می گیرد. شبکه‌های Wan معمولاً از خطوط شرکت مخابراتی و یا ماهواره های خاصی جهت برقراری ارتباط و مبادله اطلاعات استفاده می کنند.

شبکه man یا شبکه شهری که مخفف Metropolitan Area Network است، در واقع شبکه های بی شماری است که در نواحی مختلف یک شهر کوچک یا بزرگ واقع شده و با هم ارتباط دارند.

 استانداردهای شبکه کدامند؟

عمدتاً برای ایجاد نتورک های مختلف می توان از دو نوع استاندارد استفاده کرد. یکی از آنها Token Ring و  دیگری Ethernet است.

اترنت(Ethernet) چیست ؟

اترنت به نوعی یکی از ابتدایی ترین معماری های  شبکه های محلی است که توسط شبکه زیراکس و در سال ۱۹۷۰ ارائه شده است. سرعت بالای انتقال این نوع شبکه و همچنین قیمت پایین و امکان اتصال pc به main مهم‌ترین ویژگی هایی بوده که باعث شده این نوع استاندارد طرفداران زیادی پیدا کند. این استاندارد مبتنی بر قوانینی است که هیچ نوع کنترلی بر کامپیوتر شخصی روی شبکه ندارد و در واقع نمی داند که کدام کامپیوتر مجاز به ارسال اطلاعات از طریق شبکه است.

 هنگامی که دو کامپیوتر در این نوع استاندارد به صورت همزمان شروع به ارائه اطلاعات از طریق کابل ها بکنند این مسئله باعث برخورد اطلاعات و داده‌ها شده و در واقع کلیه اطلاعات با تأخیر زیادی به مقصد می رسند. مبادله داده ها در هنگام بروز چنین شرایطی باعث می‌شود که سرعت یک شبکه شلوغ کاهش پیدا کند. استفاده از تکنولوژی اترنت بسیار کم هزینه تر از تکنولوژی توکن رینگ است چرا که این استاندارد وسیله کنترل و سنجش کامپیوتر بوده و مشخص می کند که چه زمانی مجاز است داده ها را انتقال دهد. در واقع تکنولوژی اترنت برای دفاتر اداری کوچک و همچنین مصارف خانگی بسیار مناسب است.

Token Ring چیست؟

 این استاندارد توسط کمپانی آی بی ام  در سال ۱۹۸۵ و به عنوان استاندارد رسمی به جهان ارائه شد. در این نوع تکنولوژی معمولاً انتقال کلیه داده‌ها و اطلاعات توسط Token Ring یا یک کاربر الکترونیکی در حلقه کامپیوترها انجام می شود. کامپیوتری می تواند این نوع داده ها را انتقال دهد که دارای توکن رینگ باشد در واقع در این نوع کامپیوترها، دریافت و انتقال داده ها به وسیله ی حلقه توکن انجام می شود و هیچگونه برخوردی بین داده و اطلاعات در یک حلقه توکن به وجود نمی آید. چراکه در این نوع استاندارد هر کامپیوتر زمان مقرر انتقال اطلاعات خود را داشته و هیچ کامپیوتری دیگری در آن زمان نمی تواند داده یا اطلاعاتی را ارسال کند.

توپولوژی های شبکه کدامند؟

همبندی یک شبکه و یا به عبارتی توپولوژی به معنای حلقه ارتباطی است که مابین گره های شبکه خاصی برقرار می شود. این توپولوژی به طور کلی نوع کابل مورد استفاده را تعیین می کند.
توپولوژی انواع مختلفی دارد که  عبارتند از:

  •  توپولوژی خطی باز  (  Bus Linear )
  • توپولوژی رینگ یا حلقوی
  • توپولوژی هیبریدی
  • توپولوژی ستاره ای
  • توپولوژی خطی باس

توپولوژی خطی باس

در این نوع توپولوژی معمولا ًدر یک شبکه خطی چند کامپیوتر به وسیله یک کابل به نام باس به همدیگر متصل می شوند. در واقع توپولوژی باس از رایج‌ترین انواع توپولوژی است که  معمولاً در شبکه های محلی و کوچک مورد استفاده قرار می گیرد. کم هزینه بودن، سادگی سیستم، توسعه و گستردگی آسان شبکه از مهم ترین نقاط قوت و امتیازات این نوع توپولوژی می‌باشد. البته این توپولوژی نقایصی نیز دارد که اگر کابل اصلی که به عنوان پل ارتباطی بین شبکه‌ها است قطع شود کل شبکه باس از کار خواهد افتاد. 

توپولوژی رینگ – حلقوی

در توپولوژی باس  معمولاً کامپیوتر ها توسط یک کابل و یک رشته سیم به هم متصل می شدند که دو سر شروع و پایان آن توسط مقاومت ۵۰  اهمی بسته می شود. اما در این نوع توپولوژی به جای بستن دو سر سیم،  در واقع آن ها را بدون رابط به یکدیگر وصل کرده و یک حلقه را درست می کنند. این نوع توپولوژی تمامی مزایا و ویژگی‌های باس را داراست با این تفاوت کوچک که مقاومت سیم بیشتر بوده و اتصال پایان و آغاز سیم در بعضی شرایط به خاطر تعداد زیاد آنها مشکل ساز است.

توپولوژی هیبریدی

توپولوژی که از ترکیب سیستم ستاره ای و باس به وجود می‌آید، توپولوژی هیبرید نام دارد.  در این نوع توپولوژی، مسیرهای شبکه ای به صورت باس و بعضی از آنها به صورت ستاره ای هستند. ابتدایی ترین طراحی این نوع شبکه ها به صورت باس و اتصال ستاره ای کامپیوتری مربوط به هاب خودشان است.

توپولوژی ستاره ای

شبکه های بزرگ و متوسط معمولاً از توپولوژی های ستاره ای استفاده می کنند. در این نوع پیکربندی شبکه ای معمولاً از سخت‌افزار و نرم افزارهای بیشتری استفاده می‌شود اما کنترل و مدیریت آن بسیار آسان تر بوده و در واقع احتمال خرابی آن ها کمتر است. کابل های مورد استفاده در این نوع پیکربندی کابل های اترنت به هم تابیده ای است که بدون حفاظت هستند. هر کامپیوتر در این نوع پیکربندی  به یک هاب متصل می شود. بعد از آن یک سر کابل به اتصال مرکزی کابل شبکه و سر دیگر آن به کارت شبکه یک کامپیوتر متصل می شود.

هاب ها معمولاً در اندازه ها و سایز های مختلفی عرضه می شوند. مدلهای پیشرفته و جدید آنها می‌توانند خطاهای موجود در کلیه سیگنال های ارتباطی را برطرف کنند. آماده سازی و پیکربندی نوع ستاره ای بسیار آسان است و عیب یابی در آن آسان تر از انواع توپولوژی های دیگر است، چرا که یک کابل در این نوع پیکربندی تنها به یک کامپیوتر متصل می‌شود و در واقع مشکل در وجود پیکربندی تنها یک کامپیوتر را درگیر می کند. از طرف دیگر کابل های به هم تابیده گرانتر از کابل های رشته ای مورد استفاده در توپولوژی های دیگر است.

برای پیکربندی توپولوژی ستاره ای معمولاً به کابلهای زیاد و یک قاب مشخص نیاز است. تمامی اینها معمولاً باعث بالا رفتن هزینه می شود. البته مزیتی که این نوع پیکربندی دارد این است که روش کاملا امن تر و بهتری است.

حال که با مفهوم شبکه و مفاهیم مرتبط با آن آشنا شدید، اگر قصد دارید که در این زمینه فعالیت کنید و یا علاقمند هستید که بیشتر با این مباحث آشنا شده و تسلط کامل بر آنها پیدا کنید، می توانید در دوره اصول و مبانی شبکه مرکز آموزش مجازی پارس شرکت کنید و مطمئن باشید که بعد از آموزش و گذراندن دوره و همچنین اخذ مدرک یا گواهینامه معتبر مربوط به آن می‌توانید در هر یک از فرصت های شغلی موجود در این زمینه مشغول به فعالیت شوید پس وقت را تلف نکرده و همین حالا در دوره اصول و مبانی شبکه ثبت نام کنید.

برگزارکننده: مرکز آموزش مجازی پارس
ثبت نام و افزودن گواهینامه ها

سرفصل بسته ی آموزشی

به دلیل تطابق با دانش به روز و مورد تایید استانداردهای جهانی، امکان بروز رسانی و تغییر سرفصل ها وجود دارد.

فصل اول     

  • مفاهیم شبکه‌های کامپیوتری
  • کاربردهای شبکه های کامپیوتری    
  • سخت افزار شبکه    
  • دسته بندی شبکه ها از دیدگاه تکنولوژی انتقال    
  • دسته بندی شبکه ها از دیدگاه مقیاس بزرگی    
  • روشهای برقراری ارتباط دو ماشین در شبکه    
  • طراحی شبکه ها و اصول لایه بندی    
  • مدل هفت لایه ای OSI از سازمان استاندارد جهانی ISO    
  • مدل چهار لایه ای TCP/IP    
  • پیکربندی کارت شبکه    
  • اتصال دو کامپیوتر به روش cross    
  • معرفی دستور Ping    

فصل دوم 

  • لایۀ واسط شبکه    
  • مختصری در مورد کانالهای انتقال    
  • مختصری در مورد خطا در شبکه های کامپیوتری    
  • استانداردهای انتقال روی خطوط نقطه به نقطه    
  • پروتکل SLIP    
  • پروتکل PPP    
  • برخی از بسته های مهم LCP    
  • استانداردهای واسط شبکه های محلی با کانال اشتراکی    
  • مقایسۀ سه استاندارد معرفی شده برای شبکه های محلی    

فصل سوم 

  • لایۀ IP در شبکۀ اینترنت    
  • مسیریاب    
  • لایۀ اینترنت    
  • قالب یک بستۀ IP    
  • مبحث آدرسها در اینترنت و اینترانت    
  • زیر شبکه های غیر استاندارد    
  • پروتکلICMP    
  • پروتکل ARP    
  • پروتکل RARP    
  • پروتکل BootP    
  • شمارۀ پروتکلهای استاندارد در لایۀ سوم    

فصل چهارم 

  • مسیریابی در شبکۀ اینترنت    
  • مفاهیم اولیۀ مسیریابی    
  • روشهای هدایت بسته های اطلاعاتی در شبکه های کامپیوتری    
  • تعریف برخی از اصطلاحات کلیدی در مبحث مسیریابی    
  • انواع الگوریتم‌های مسیریابی    
  • روش ارسال سیل آسا    
  • الگوریتم های LS    
  • شناسایی مسیریاب های مجاور    
  • الگوریتم‌های DV    
  • مسیریابی سلسله مراتبی     
  • مسیریابی در اینترنت    
  • پروتکل RIP در مسیریابی درونی    
  • پروتکل OSPF در مسیریابی درونی    
  • پروتکل BGP پروتکل مسیریابی برونی    

فصل پنجم 

  • لایۀ انتقال در شبکۀ اینترنت    
  • لایۀ انتقال در شبکۀ اینترنت    
  • راهکارهای پروتکل TCP برای جبران کاستی های لایۀ IP    
  • ساختار بسته های پروتکل TCP    
  • روش برقراری ارتباط در پروتکل TCP    
  • کنترل جریان در پروتکل TCP    
  • زمان سنجها در پروتکل TCP    
  • پروتکل UDP    
  • ماشینهای Big Endian و Little Endian    
  • شمارۀ پورتهای استاندارد    

فصل ششم 

  • سرویس دهنده های نام حوزه و اصول مدیریت شبکه
  • سرویس دهندۀ نامهای حوزه     
  • روشهای جستجو در سرویس دهنده های نام    
  • ساختار بانک اطلاعاتی سرویس دهنده های نام    
  • مقدمه ای بر مدیریت شبکه    
  • معماری پروتکل های مدیریت شبکه    

فصل هفتم 

  • برنامه نویسی تحت شبکۀ اینترنت(Socket Programming)    
  • انواع سوکت و مفاهیم آنها    
  • مفهوم سرویس دهنده /مشتری    
  • ساختمان داده های مورد نیاز در برنامه نویسی مبتنی بر سوکت    
  • مشکلات ماشینها از لحاظ ساختار ذخیره سازی کلمات در حافظه    
  • مشکلات تنظیم آدرس IP درون فیلد آدرس    
  • توابع مورد استفاده در برنامه سرویس دهنده مبتنی بر پروتکل TCP    
  • توابع مورد استفاده در برنامه مشتری  مبتنی بر پروتکل  TCP    
  • ارسال و دریافت به روش UDP با سوکتهای دیتاگرام    
  • توابع مفید در برنامه نویسی شبکه    
  • بکارگیری سیستم DNS برای ترجمه آدرسهای حوزه    
  • بلوکه شدن پروسه های تحت شبکه    
  • امکانات زبان JAVA در برنامه نویسی شبکه    
  • انواع داده در جاوا    
  • امکانات جاوا برای برنامه نویسی سوکت    

مجوزات

اصول و مبانی شبکه

۷ روز هفته ۲۴ ساعته پاسخگوی شما هستیم.